Vi har siden sommeren 2007 produceret indslag og reportager for DR P1, Orientering.

Nedenstående liste rummer fortrinsvis længere reportager, de såkaldte" Temaer", med links til udsendelserne:


droem_euiropa_nouadhibou

Migranternes kvarter i Nouadhibou

droem_europa_nouadhibou02

Drømmen om Europa


Den mauretanske havneby Nouadhibou har i flere år været knudepunkt for illegale, afrikanske migranter, der forsøger at slippe ind i Europa via de kanariske øer. Men i dag er den populære flugtrute tæt på at være
lukket. Den mauretanske og den spanske kystbevogtning patruljerer intensivt langs Mauretaniens kyster og i modsætning til 2006, hvor det lykkedes for 31000 illegale migranter at komme til de kanariske øer, var det i 2009 kun omkring 2.400, der slap igennem nåleøjet. Alligevel bliver migranterne ved med at prøve. Nogle har taget den over 800 kilometer lange tur over Atlanten i de spinkle, åbne træbåde både tre og fire gange,
og de er parat til at gøre det igen. For drømmen om Europa er umulig at slå ihjel.

Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen rapporterer fra den mauretanske havneby Nouadhibou.

Udsendt den 18-02-2010. Varighed 25:36. Klik her for at høre udsendelsen.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

skils

Kvinder i Mauretaniens hovedstad, Nouackchott.

 

I Mauretanien er skilsmisse en fest

 

I de fleste arabiske lande er en skilsmisse ødelæggende for en kvindes status, og fraskilte kvinder ender ofte som udstødte og fattige. Men blandt Mauretaniens berber-arabere er det lige omvendt, her stiger en kvindes værdi på ægteskabsmarkedet i takt med antallet af skilsmisser. Og heldivis for det, må man sige, for skilsmissefrekvensen i Mauretanien er formentlig den højeste i hele den arabiske verden, nemlig omkring 40 procent. I den Vestafrikanske ørkenstat er det imidlertid mandens privillegium at kræve skilsmisse. Hvis hans kone vil af med ham, må hun vente på, at han tager initiativet. En mand, derimod, behøver bare at sige, at han vil skilles - så er den sag på plads. Her kommer tre fraskilte, mauretanske kvinders kærlighedshistorie.

Udsendt den 04-01-2010. Varighed 23:47. Klik her for at høre udsendelsen.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

saharaenergi

I fiskerlandsbyen Mehaijerat har man hverken el eller vand, siger landsbyens leder, Abdallah Nasser.

Saharas ørken er ren energi

 

Mens klimatopmødet går ind i sin afsluttende fase, kigger vi i dagens tema på, hvordan man kan løse fremtidens energiproblemer, og et af svarene findes i Saharaørkenen. Her er sol og vind altid blevet betragtet som forbandelser. Men i en verden, som skriger på rene energikilder, kan begge dele snart vise sig at blive en velsignelse uden sidestykke for ørkenstaterne i det nordlige Afrika og Mellemøsten. Sahara udgør nemlig en uudtømmelig guldgrube af vind- og solenergi, og store projekter er undervejs, som ikke alene kan revolutionere Europas energiforsyning, men også skabe uanede muligheder for udvikling i det nordlige Afrika.

Udsendt den 17-12-2009 . Varighed 24:50. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

gud&dollars

Pastor Kayanja i sit "Miracle Center."

Med Gud som businesspartner

 

Uganda har især siden årtusindeskiftet oplevet en væsentlig økonomisk fremgang, og i hovedstaden Kampala vidner shoppingmalls, luksushoteller, nye småindustrier og et stærkt stigende antal antal osende biler om en voksende middelklasse. Og spørger man de nye, flittige forretningsdrivende om årsagen til deres fremgang, vil de fleste af dem nok medgive, at den relative fred i nabolandene og regeringens politik har hjulpet dem – men den væsentligste årsag er, at Gud er på Ugandas side. Hvilket i øvrigt er helt i tråd med regeringens holdning, for i Uganda går politik og religion hånd i hånd på godt og ondt.

Udsendt den 28-10-2009. Varighed 34:58. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

egfredloes

Maher al-Gohary er vil have et ID-kort, som bekræfter at han er kristen.

 

Egyptens fredløse

 

Muslimer, der konverterer til kristendom, er fredløse i Egypten. De kan ikke få ændret deres religiøse status som muslimer på ID-kortet, og nogle af dem lever som kristne i al hemmelighed, mens andre vælger at skaffe sig et falsk ID-kort. Men uanset hvad de gør, har det store konsekvenser. I dagens tema kan du møde to kristne, der er konverteret fra islam. Den ene er 24-årige Martha Mikhael, der står til mellem tre og fem års fængsel, fordi hun som 16-årig lod sig registrere som kristen på et falsk ID-kort. Den anden er 56-årige Maher el-Gohari, der har levet som en flygtning sammen med sin 15-årige datter, siden han lagde sag an mod myndighederne for at få et kristent ID-kort på legal vis.

Udsendt den 30-09-2009. Varighed 24:24. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

ofring_ug

Kathrine Kasuswas søn og bror dræbte hendes barnebarn, Eriye. De ville skære hans hoved af og sælge det til en heksedoktor for lidt over 100 kroner.

 

Menneskeofringer i Uganda

 

Menneskeofringer har grebet om sig i Uganda, og i løbet af årets første tre måneder har politiet dokumenteret 11 tilfælde. Heksedoktorer lover deres ofte velhavende klienter succes og rigdom, hvis de støber et menneskekranie ind i fundamentet til deres nye ejendom eller fabrik, og børn er de primære ofre. Flemming Weiss Andersen og Eva Plesner har været i Uganda og bl.a. mødt en bedstemor, hvis søn og bror skar halsen over på hendes barnebarn, efter at en heksedoktor havde bestilt et barnehoved.

Udsendt den 24-06-2009. Varighed 24:07. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

jagt1

Ugandiske tropper forlader Haut Uele, Congo.

jagt2

Pierre Zesio og hans mor, Kulufa Remond. Hun mistede seks af sine syv børn, alle sine tre børnebørn og sine svigerbørn under julemassakren.

Mislykket mission i jagten på Afrikas mest eftersøgte krigsforbryder - Joseph Kony

 

I december 2008 indledte Uganda, DR Congo og Sydsudan en fælles militæroperation i det nordøstlige Congo for at få ram på Afrikas mest jagtede mand, guerillalederen Joseph Kony, . Men alt tyder på, at operationen er mislykket. Uganderne, som stod i spidsen for manøvren, trak sig ud af Congo i slutningen af marts, og Joseph Kony er fortsat på fri fod. Siden operationen blev indledt, har hans guerillaer myrdet omkring 1500 civile, bortført i hundredvis af børn og sendt mindst 160.000 congolesere på flugt. Flemming Weiss Andersen og Eva Plesner rapporterer fra Haut Uele Provinsen i det nordøstlige Congo, hvor Kony menes at skjule sig.

 

Udsendt den 04-05-2009. Varighed 24:39. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

dr_dadaab

For de fleste somaliske flygtinge i de kenyanske lejre Ifo, Hagadera og Dagahaley er livet en daglig kamp mod håbløsheden.

 

 

Herfra slipper kun de færreste væk - reportage fra Dadaab lejrene, verdens største flygtningelejr.

 

Flygtningelejrene i det nordøstlige Kenya er ved at sprænges. De blev anlagt i 1992 som en midllertidig løsning til 90.000 somaliske flygtninge, i dag, 17 år senere, bor der over en kvart million, og hver dag kommer dusinvis af nye til. Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen har besøgt de overfyldte lejre, hvor drømmen om at slippe væk brænder som en feber, men kun bliver til virkelighed for de absolut færreste.

Udsendt den 13-03-2009. Varighed 22:55. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

histstening

Ibrahim Duhulow og Fatima Jiows 13-årige datter blev stenet til døde. Hun havde syv søskende. Her ses lillesøsteren Habiba og lillebroren Ahmed.

Historien om en stening

 

I oktober 2008 år blev en 13-årig pige stenet til døde i den somaliske havneby Kismayo. Hun blev dømt for hor, og hendes henrettelse blev en verdenssensation. Men hvordan ender en 13-årig pige, som er født og opvokset i en kenyanske flygtningelejr, med at blive stenet til døde på sit livs første tur til Somalia? Vi har besøgt hendes familie og andre, der kendte hende i den somaliske flygtningelejr Dadaab.

Udsendt den 20-02-2009. Varighed 24:26. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

pymarb

Arbejdere fra Øvre Egypten i færd med at lægge de sandsten, der skal afløse den nuværende asfalt.

Pyramiderne genvinder værdigheden

 

Et storstilet renoveringsprojekt skal genskabe den uberørthed og mystik, der mødte de rejsende ved Pyramiderne på Napoleons tid. Fremover vil turister få en helt ny oplevelse af den verdensberømte turistattraktion, lover folkene bag projektet. Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen rapporterer fra de fire og et halvt tusinde år gamle bygningsværker ved Giza.

Udsendt den 06-01-2009. Varighed 14:40. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

oproerbroder

Tandlægen Mustafa al-Naggar tilhører broderskabet og har en populær webblog, ”Bølger i Forandringens Hav”.

Oprør i det muslimske broderskab

 

Unge medlemmer af Egyptens største oppositionsbevægelse, Det Muslimske Broderskab, har indledt et åbent opgør med bevægelsens konservative og dogmatiske ledere. De kræver nytænkning og reformer og en moderne fortolkning af islam.

Udsendt den 07-11-2008. Varighed 24:31. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

dr_ramadan

sufier danser i et telt uden for Hussein-moskeen

Nu er det ramadan igen - Glimt fra en fastemåned

 

Ramadanen er over den muslimske verden, og få steder fejres fastemåneden mere intenst end i Cairo. Når solen går ned, og muezzinernes bønnekald svæver ud over byen fra tusindvis af minareter, åbner den nedslidte metropol sig i et brus af lys, lyd og farver. Først når daggryet nærmer sig, falder pulsen igen til hvile - og ny dag med faste kan begynde.

Udsendt den 24-09-2008. Varighed 16:00. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

skroebelig

Caféliv i Bagdads al-Rashid-kvarter

En smule fred

 

Juni 2008: Langsomt vender live tilbage i Bagdad. Shia-militserne er er gået i hi med deres våben, og al-Qaida er så godt som ude. Tidligere sunni-arabiske oprørere, som nu betales af amerikanerne, er gået sammen i vagtværn, de såkaldte Sahwa-grupper, og har succes med at skabe fred i deres lokalområder. Nu er det den dybe fattigdom, den skyhøje arbejdsløshed, korruptionen og oceanet af menneskelige tab, der skal overvindes, hvis volden fortsat skal holdes i ave.

Udsendt den 24-07-2008. Varighed 24:34. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

mirakler

Fader Makari stænker sin begejstrede menighed med vievand.

Den koptiske magiker i Cairo

 

Den koptiske præst fader Makari fra Cairo er kendt for at uddrive dæmoner og helbrede de syge. Hver fredag strømmer i tusindvis til hans kirke i den egyptiske hovedstad, for at overvære eller få del i hans mirakler. Det er imidlertid ikke kun hans trosfæller, men også muslimer, der kommer, og Fader Makari venter på den dag, da Egypten skal blive kristnet.

Udsendt den 11-06-2008. Varighed 15:10. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

broed

Endelig brød igen. Melet har været en mangelvare - på grund ad korruption.

Tavshed for brød

 

Endnu engang er det lykkedes Egyptens præsident Mubarak at afværge en bølge af folkelige protester og strejker. En akut mangel på billigt, statssubsidieret brød er blevet afhjulpet ved at sætte militæret til at bage, og alle offentligt ansatte har fået lønforhøjelser på 30 procent. Men samtidig strammer regimet sit jerngreb om oppositionen og advarer om, at der er en ”hårfin grænse mellem at sige sin mening og at være samfundsnedbrydende.” Spørgsmålet er, hvor længe den 80- årige præsident kan blive ved med skiftevis at købe og true befolkningen til tavshed.

Udsendt den 14-05-2008. Varighed 24:17. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

eri01

Keren marked, Eritrea

eri02

Café Moderna, Harnet Avenue, Asmara

Eritrea i krigens skygge

 

Små fyre kompenserer ofte for deres manglende størrelse med et hidsigt temperament. Det samme kan siges om Eritrea, det lille, hemmelighedsfulde land på Afrikas Horn. Den afrikanske fluevægter har lagt sig ud med det meste af verden, ikke mindst med FN, USA og ærkefjenden Etiopien, og er mere isoleret end nogen sinde. For ti år siden kastede Eritrea sig ud i åben krig med den 15 gange større nabostat. Konflikten handlede om grænsen mellem de to lande, og i dag er den stadig lige så uløst, som da krigen brød ud. Vi har været i Eritrea og set på konsekvenserne af de ti års nærmest permanente krigstilstand.

Udsendt den 28-04-2008. Varighed 25:32. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

somaliland

Vekslebod i Hargeisa, Somaliland

Somaliland - landet der ikke eksisterer

Det er en kendt sag, at Somalia har været plaget af krig, kaos og lovløshed i to årtier. Men de færreste er klar over, at i det nordvestlige hjørne af landet, i det såkaldte Somaliland, har der været fred og stabilitet siden midten af 1990’erne. Det er en bemærkelsesværdig succes for et land, som formelt set ikke eksisterer. Somaliland har nemlig kæmpet i 17 år for at blive anerkendt som
selvstændig stat, uden at det er lykkedes. Nu er der imidlertid tegn til, at den attråede blåstempling fra det internationale samfund måske er inden for rækkevidde.

Udsendt den 25-03-2008. Varighed 23:21. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

somuly01

Zackaria Hassan fra Mogadishu

somuly02

Fathia Abdillahi fra Mogadishu

Somalias ulykke

.

Somalia har udviklet sig til en humanitær katastrofe, der overgår både Darfur og Kenya, siger FN. Volden i den forfejlede stat er den værste i to årtier, og siden den etiopiske hærs invasion i december 2006, er flere end 600.000 drevet på flugt fra området omkring Somalias hovedstad, Mogadishu. 200.000 lever i usle lejre langs vejen et halvt hundrede kilometer syd for Mogadishu.
En del slipper igennem Kenyas forseglede grænse, mens andre søger nordpå til Puntland, Djibouti og Somalilands hovedstad, Hargeisa. Vi har mødt nogle af de mange flygtninge i Djibouti og Hageisa, og nogle af Somalias eksilpolitikere i Asmara.

Udsendt den 10-03-2008. Varighed 25:20. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

said_imam

"Hellige krigeres" bomber rammer mest civile.

said_imam02

Her "al-Hamra" bomben, Bagdad, 18-11-2005

 

 

Said Imam's opgør med jihad-krigernes blodige vej til paradis.

 

Fra en celle i det egyptiske Toura fængsel syd for Cairo har en af de mest indflydelsesrige ideologer inden for militant islam indledt at skarpt opgør med al-Qaida og religiøst funderet voldsanvendelse. Den egyptiske kirurg og teolog Sayid Imam el-Sherif skrev i midten af 1980’erne bogen ”Grundlæggende principper i forberedelsen af Hellig Krig”, som senere blev en bibel for al-Qaida og andre militante, islamiske grupper. Bogen skrev han i landflygtighed i Pakistan, efter at han havde været med til at grundlægge den militante, egyptiske bevægelse ”Islamisk Jihad”, der stod bag mordet på præsident Anwar Saddat i 1981. Dengang stod el-Sherif på god for med både Osama bin Laden og sin ungdomsven Ayman el-Zawahiri, som i dag er næstkommanderende i al-Qaida. Nu har Sayid Imam el-Sherif imidlertid offentliggjort en ny bog, hvori han underminerer hele det teologiske grundlag for sine tidligere holdninger.

Første gang udsendt den 29-01-2008. Det er muligt at høre udsendelsen her: Said Imam & Jihad

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

 

kvinderunderkniv01

Piger omskræes ofte, når de er 8-10 år gamle. Men disse piger i Beni Suif bor i en "omskæringsfri zone"

Kvinder under kniven i Egypten

 

En 12-årig pige ved navn Badour Shaker var blevet omskåret på en illegal klinik i det fattige bondesamfund, og under indgrebet var hun død. Men det var ikke det, som havde udløst mændenes vrede. De var rasende, fordi myndighederne efterfølgende lukkede klinikken. Mændene mente, at en pige mister sin renhed og sin ærbarhed, hvis ikke hun bliver omskåret, derfor er indgrebet en nødvendighed, som myndighederne ikke skal prøve at forhindre. Badour Shaker døde i slutningen af juni, og da det egyptiske dagblad El-Masri al-Joum tog historien op, blev det anstødet til en heftig debat. Kort efter mistede endnu en lille pige livet – denne gang en 10-årig – på grund af omskæring, og pludselig var skamfering af de kvindelige kønsdele – FGM eller Female Genital Mutilation, som modstandere kalder det – i fokus som aldrig før.

Udsendt den 04 -01-2008. Varighed 24:00. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

kvifordrevne

Flygtninge lejr for sydsudanere.

kvifordrevne02

FN kampagnedag i Wad-al Bashir for at hjæpe sydsudanere hjem

De fordrevne i Khartoum

 

Forventningerne var store i januar 2005, da borgerkrigen mellem Nord- og Sydsudan sluttede. Nu skulle en helt ny nation rejse sig fra ruinerne, og flere end tre millioner fordrevne sydsudanere kunne vende hjem.

Men i dag bor over to millioner af dem stadig under elendige forhold i flygtningelejrene omkring Sudans hovedstad, Khartoum. De fleste vil gerne hjem, men de tøver, for freden er skrøbelig og der er intet at vende hjem til.

Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen har besøgt flygtningelejrene og været en tur i det borgerkrigshærgede Sydsudan, som de fordrevne med FN’s hjælp langsomt er begyndt at vende tilbage til.

Udsendt den 13-11-2007. Varighed 26:05. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

boern02

En sjælden succeshistorie. Den tidligere børnesoldat, John Galanji (th) blevet nr. 1 i sin klasse ud af 112

 

boen_syds01

Kim Jial blev foræret væk som syv-årig til SPLA-hæren. Nu arbejder han i UNICEF

 

Sydsudans tidligere børnesoldater

 

John Galanji var 11 år gammel, da han første gang fik stukket en Kalsahnikov i hånden. Han er en af de titusinder af tidligere børnesoldater i Sydsudan.
Orientering har besøgt tre af dem i byen Leer, hvor de forsøger at finde sig til rettte i en normal tilværelse.
I sidste uge kom en FN-rapport som med grusomme tal beviste, at Næsten hver eneste gang et skud bliver affyret i en afrikansk konflikt, så kommer det fra en importeret Kalashnikov eller en kopi af den kendte maskinpistol.
Den handel må stoppes, for de afrikanske krige koster stort set lige så meget, som kontinentet modtager i udviklingshjælp. og ikke bare det. De afrikanske børn lider under konflikterne, - ikke mindst når de bliver rektutteret til kanonføde.
Man vurderer, at der i dag er mindst 300.000 børnesoldater i verden og tallet er stigende. I vores hjørne besøger vi i dag tre tidligere børnesoldater i Sydsudan, som med ar på sjælen kæmper for at få et normalt liv.

Udsendt den 15-10-2008. Varighed 25:45. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

darfur01

På besøg hos SPLA - Freewill i Um Dukhum tæt på græsen til Chad.

darfur02

Om Ahmed Mohammed er 77 eller 88 år gammel, husker han ikke. Men han og hans stamme har fået lov til at blive boende i deres landsby, fordi de er arabere.

 

Darfurs mange konflikter

 

Konflikten i Darfur raser på femte år, og der er stadig ingen udsigt til en snarlig løsning. Tværtimod er situationen blevet forværret fra dag til dag siden den fejlslagne fredsaftale i maj 2006. mange frygter, at Darfur er ved at udvikle sig til et nyt Somalia, og FNs generalsekretær, Ban Ki Moon, har givet det voldsplagede område topprioritet.

Imens terroriseres befolkningen af banditter og oprørere, af de berygtede Janjaweed-militser og af soldater fra den sudanesiske hær. I årets første seks måneder er mindst 160.000 mennesker blevet drevet på flugt, og de våben, der bruges, er drab, sult, voldtægt, afbrænding af landsbyer og - hvis alt andet glipper - bombninger fra luften.

Udsendt den 17-09-2007. Varighed 27:12. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside.

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

grisegrynt

I Khalet el-Kabsch er tre hundrede boliger for nylig brændt ned til grunden.

hanegal01

Inden for hos de "uformelle" i Khalet el-Kabsch

 

Hanegal og grisegrynt i Cairo

 

I løbet af de kommende måneder overskrider menneskeheden en afgørende grænse, når mere end halvdelen af os for første gang i historien kommer til at leve i byer frem for på landet. Det skaber nogle enorme sociale og miljømæssige problemer, og spørgsmålet er, om regeringer og hjælpeorganisationer er klar til at tackle dem.
I Cairo, Afrikas største by, bor tre fjerdedele af befolkningen i slumkvarterer, eller uformelle bydele, som de officielt kaldes. Her lever man i vidt omfang isoleret fra det "formelle" Cairo og uden for loven. Vi har besøgt nogle af de uformelle bydele.

Udsendt den 20-06-2007. Varighed 20:56. Klik her for at høre udsendelsen på DR's hjemmeside

© Skrevet og produceret af: Eva Plesner & Flemming Weiss Andersen.

 

Alle fotos © Copyright Flemming Weiss Andersen, grif stories.